17 marca 2023 roku przyszli technicy żywienia i usług gastronomicznych, uczniowie klasy IV, II i I Technikum nr 3 w Malborku, odbyli wizytą w Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej Maluta w Nowym Dworze Gdańskim.
Celem wycieczki było zapoznanie uczniów z funkcjonowaniem zakładu, parkiem maszynowym a w szczególności z procesem technologicznym mleka spożywczego, serów podpuszczkowych dojrzewających, masła, jogurtów, kefirów.
Dużym zainteresowaniem cieszyło się laboratorium, w którym prowadzi się analizy m.in. na zawartość wody w mleku, tłuszczu, białka, obecności antybiotyków.
Zajęcia dla uczniów wzbudziły zaciekawienie .Młodzież dowiedziała się od czego zależy jakość mleka i produktów mlecznych oraz na co zwracać uwagę przy zakupie tych artykułów.
Wycieczka była cennym źródłem wiedzy i dostarczyła wielu wrażeń.
Wyjazd zorganizowały : Ewelina Kępińska-Lipińska nauczycielka przedmiotów zawodowych i Renata Zawadzińska kierownik szkolenia praktycznego.
Dużym zainteresowaniem cieszyło się laboratorium, w którym prowadzi się analizy m.in. na zawartość wody w mleku, tłuszczu, białka, obecności antybiotyków.
Zajęcia dla uczniów wzbudziły zaciekawienie .Młodzież dowiedziała się od czego zależy jakość mleka i produktów mlecznych oraz na co zwracać uwagę przy zakupie tych artykułów.
Wycieczka była cennym źródłem wiedzy i dostarczyła wielu wrażeń.
Wyjazd zorganizowały : Ewelina Kępińska-Lipińska nauczycielka przedmiotów zawodowych i Renata Zawadzińska kierownik szkolenia praktycznego.