Wtorek, 23 kwietnia 2024. Imieniny Ilony, Jerzego, Wojciecha

Burmistrz przygotuje kolację na licytację dla WOŚP

2023-01-19 08:48:20 (ost. akt: 2023-01-19 08:56:50)

Co roku Burmistrz Miasta Malborka Marek Charzewski bierze aktywny udział w finale Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy, między innymi zbiera pieniądze do puszki jako wolontariusz i organizuje własne licytacje. W tym roku wystawi kolację dla 4 osób, którą przygotuje wraz z Karoliną Wiejak, która prowadziła w Malborku autorską restaurację BLACK SWAN by Karolina Wiejak.

- Już 29 stycznia odbędzie się 31 Finał Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy. Tradycyjnie wraz z 164 Wolontariuszami Sztabu Malbork będziemy zbierać datki na walkę z sepsą. Na tegoroczną licytację, która odbędzie się w trakcie finału w „piątce”, wystawiam kolację dla 4 osób, którą przygotujemy razem z Chef Karoliną Wiejak – mówi burmistrz Marek Charzewski. - Na początek wybierzemy dania: przystawkę, zupę, danie główne i deser. Termin kolacji, wspólnego przygotowania ustalimy z 21 dniowym wyprzedzeniem, maksymalnie do końca sierpnia 2023 r. Spotkanie może odbyć się u Was lub w innym miejscu, które idealnie się nada do wspólnego gotowania. Na życzenie Zwycięzcy możemy kolację zjeść wspólnie, czyli łącznie 6 osób. Wtedy oprócz czasu na kulinarna ucztę, będzie także czas na rozmowę. O koszty zakupów się nie martw, pokrywam je w stu procentach - dodaje

Karolina Wiejak
Absolwentka gdańskiej Akademii Kulinarnej Fumenti. Pracę zawodową rozpoczęła w sopockim Sheratonie. Sztuki kulinarnej uczyła się pod okiem najlepszych szefów kuchni oraz cukierników z Polski oraz zza granicy m.in na warsztatach z mistrzem cukiernictwa Antonio Bachour, który w 2022 roku został uznany za jednego z dziesięciu najlepszych cukierników w Ameryce. Prowadziła w Malborku autorską restaurację "Black Swan". Pasjonatka kuchni włoskiej, z której regularnie doszkala się u źródła m.in w jednej z najlepszych restauracji w Positano - Buca di Bacco na wybrzeżu amalfitańskim, jak również w regionach Apulii oraz Ligurii. Coroczna bywalczyni największego festiwalu kulinarnego w Polsce - Slow Fest Sopot. Prowadzi pokazy kulinarne oraz warsztaty dla dzieci i dorosłych. Obecnie pracuje nad autorską książką z przepisami typu comford food.