Od 15 listopada młodzież z I Liceum Ogólnokształcącego ma możliwość uczestniczenia w niezwykle interesującym projekcie, jakim są Warsztaty Dziennikarstwa Kulinarnego „Pogranicze Bieszczadzkie od Kuchni”. Odbywają się one w urokliwym Czardworku w Przysietnicy, koło Brzozowa. Jest to projekt międzynarodowy, wspólnie z polską, jest tam także młodzież z Ukrainy.
Początki integracji oparto na grach, zabawach i prezentacji regionów, z których pochodzą poszczególne grupy. Nasz średniowieczny zamek i jego historia jak zawsze zrobił ogromne wrażenie. A jako, ze muzyka i taniec to uniwersalny język – odbyła się dyskoteka, która zdecydowanie miała pozytywny wpływ na budowanie relacji warsztatowiczów.
W ramach projektu dla uczestników przygotowano szereg atrakcji, począwszy od wędrówek pieszych po okolicy, jazdy konnej, ścianki wspinaczkowej, poprzez warsztaty z fachowcami. Do tej pory zajęcia poprowadzili Damian Kierek, który wprowadził wszystkich w tajniki publicystyki telewizyjnej, prasowej i internetowej. Odbyło się spotkanie ze znanym i cenionym na Podkarpaciu dziennikarzem kulinarnym Krzysztofem Zielińskim, dzięki któremu odbyła się degustacja lokalnych przysmaków: prozaków, stolników i fuczki. Z kolei krakowska podróżniczka i autorka książek Elżbieta Tomczyk – Miczka opowiedziała o swoich fascynacjach różnorodnością kuchni na świecie.
Odbyły się także wyjazdy studyjne – nad Solinę, do Krosna, gdzie uczestnicy mieli możliwość zobaczenia czterogwiazdkowej restauracji „Naftaya” oraz „Posmakuj Krosno”, mieszczącej się w renesansowej piwnicy, w której kiedyś znajdował się skład win węgierskich. Ogromną przyjemnością, szczególnie dla kubków smakowych była wizyta w fabryce czekolady w Korczynie.
Ale warsztaty to nie tylko przyjemności, a w zasadzie to mniejsza ich część. To przede wszystkim pogłębianie wiedzy na temat dziennikarskiego fachu, technik, metod, form pracy. Każdy dzień przynosi nowa porcję doświadczenia.
Wszystkie działania w ramach projektu można śledzić na bieżąco na stronie fb:
Pogranicze Bieszczadzkie od Kuchni – warsztaty dziennikarstwa kulinarnego
oraz na Instagramie - kulinariabieszczadzkie
W ramach projektu dla uczestników przygotowano szereg atrakcji, począwszy od wędrówek pieszych po okolicy, jazdy konnej, ścianki wspinaczkowej, poprzez warsztaty z fachowcami. Do tej pory zajęcia poprowadzili Damian Kierek, który wprowadził wszystkich w tajniki publicystyki telewizyjnej, prasowej i internetowej. Odbyło się spotkanie ze znanym i cenionym na Podkarpaciu dziennikarzem kulinarnym Krzysztofem Zielińskim, dzięki któremu odbyła się degustacja lokalnych przysmaków: prozaków, stolników i fuczki. Z kolei krakowska podróżniczka i autorka książek Elżbieta Tomczyk – Miczka opowiedziała o swoich fascynacjach różnorodnością kuchni na świecie.
Odbyły się także wyjazdy studyjne – nad Solinę, do Krosna, gdzie uczestnicy mieli możliwość zobaczenia czterogwiazdkowej restauracji „Naftaya” oraz „Posmakuj Krosno”, mieszczącej się w renesansowej piwnicy, w której kiedyś znajdował się skład win węgierskich. Ogromną przyjemnością, szczególnie dla kubków smakowych była wizyta w fabryce czekolady w Korczynie.
Ale warsztaty to nie tylko przyjemności, a w zasadzie to mniejsza ich część. To przede wszystkim pogłębianie wiedzy na temat dziennikarskiego fachu, technik, metod, form pracy. Każdy dzień przynosi nowa porcję doświadczenia.
Wszystkie działania w ramach projektu można śledzić na bieżąco na stronie fb:
Pogranicze Bieszczadzkie od Kuchni – warsztaty dziennikarstwa kulinarnego
oraz na Instagramie - kulinariabieszczadzkie