Szkoła Podstawowa nr 3 w Malborku od 15 do 19 października br. obchodziła Tydzień Promocji Zdrowia. Codziennie uczniowie przynosili do szkoły zdrowe drugie śniadanie.
Każdy dzień był innym kolorem. Poniedziałek był dniem niebieskim, uczniowie przynosili małą butelkę wody ze sobą. Tego dnia każda z klas miała aktywną przerwę i grała w dwa ognie. Dzieci były bardzo zaangażowane.
Wtorek był dniem czerwonym, uczniowie przynosili warzywo lub owoc w tym kolorze, a także poszczególne klasy miały spotkanie z ratownikami medycznymi.
Środa to dzień pomarańczowy, tu także uczniowie przynosili owoc lub warzywo w tym kolorze, następnie klasy młodsze wzięły udział w warsztatach kulinarnych.
Czwartek był dniem białym czyli dniem nabiału, dzieci brały udział w degustacji mleka lub jogurtu. Uczniowie klas I wzięły udział w spotkaniu z pielęgniarką.
Ostatni dzień w tygodniu czyli piątek był dniem zielonym, dzieci tego dnia również przynosiły owoc bądź warzywo koloru zielonego. Uczniowie robili owocowe sałatki, szaszłyki, a także kolorowe jesienne kanapki.
Zdrowie człowieka jest wartością, zasobem i środkiem do codziennego życia. Dzięki niemu możemy realizować swoje marzenia, aspiracje, rozwijać się, zmieniać środowisko.
Ten tydzień miał na celu pokazać uczniom jak ważne i istotne w życiu człowieka jest zdrowe odżywianie, a przy tym dzieci świetnie się bawiły. Serdeczne podziękowania należą się dla Joanitów, którzy prowadzili pierwszą pomoc, a także dla restauracji K2 za warsztaty kulinarne.
Wtorek był dniem czerwonym, uczniowie przynosili warzywo lub owoc w tym kolorze, a także poszczególne klasy miały spotkanie z ratownikami medycznymi.
Środa to dzień pomarańczowy, tu także uczniowie przynosili owoc lub warzywo w tym kolorze, następnie klasy młodsze wzięły udział w warsztatach kulinarnych.
Czwartek był dniem białym czyli dniem nabiału, dzieci brały udział w degustacji mleka lub jogurtu. Uczniowie klas I wzięły udział w spotkaniu z pielęgniarką.
Ostatni dzień w tygodniu czyli piątek był dniem zielonym, dzieci tego dnia również przynosiły owoc bądź warzywo koloru zielonego. Uczniowie robili owocowe sałatki, szaszłyki, a także kolorowe jesienne kanapki.
Zdrowie człowieka jest wartością, zasobem i środkiem do codziennego życia. Dzięki niemu możemy realizować swoje marzenia, aspiracje, rozwijać się, zmieniać środowisko.
Ten tydzień miał na celu pokazać uczniom jak ważne i istotne w życiu człowieka jest zdrowe odżywianie, a przy tym dzieci świetnie się bawiły. Serdeczne podziękowania należą się dla Joanitów, którzy prowadzili pierwszą pomoc, a także dla restauracji K2 za warsztaty kulinarne.