Warsztaty zdrowego stylu życia były tematem drugiego projektu zrealizowanego w ramach Malborskiego Budżetu Obywatelskiego „Junior” i drugim projektem przygotowanym przez uczniów I Liceum Ogólnokształcącego. Było zdrowo, kolorowo i bardzo energetycznie.
Spotkanie rozpoczęło się od zaprezentowania ćwiczeń, które sprawią, że będziemy czuli się naprawdę dobrze i zachowamy świetną figurę. Nad poprawnością wykonywania poszczególnych elementów czuwała instruktor fitness Anna Kosińska (ActiveGym).
Zdrowy styl życia to oczywiście również zdrowe odżywianie. Wokół tego tematu narosło jednak wiele mitów, które próbowała obalić dietetyczka Emilia Hallmann. Opowiedziała także, na co należy zwracać uwagę przy kupowaniu żywności i co możemy odczytać z etykiet. Na zakończenie pokazała, jak i czym odżywiać mózg i jak jedzenie może pomóc walczyć ze stresem.
Kolejny gość, Milena Ruszkowska z Akademii Morskiej w Gdyni, podeszła do tematu bardzo praktycznie i po krótkim wstępie na temat zdrowych koktajli, wraz Beatą Ziemińską przeprowadziła dla młodzieży i pozostałych zainteresowanych osób warsztaty przygotowania napojów energetycznych z owoców, warzyw i produktów mlecznych. Pysznymi efektami swojej pracy uczestnicy podzielili się ze wszystkimi zebranymi.
Imprezę poprowadził pomysłodawca i koordynator projektu Dawid Zakrzewski, uczeń trzeciej klasy I LO. Pomagały mu współorganizatorki imprezy, Emilia Krawczyńska i Klaudia Łyszkowska. Nad pracą młodzieży czuwała wicedyrektor Monika Pozorska.
Zdrowy styl życia to oczywiście również zdrowe odżywianie. Wokół tego tematu narosło jednak wiele mitów, które próbowała obalić dietetyczka Emilia Hallmann. Opowiedziała także, na co należy zwracać uwagę przy kupowaniu żywności i co możemy odczytać z etykiet. Na zakończenie pokazała, jak i czym odżywiać mózg i jak jedzenie może pomóc walczyć ze stresem.
Kolejny gość, Milena Ruszkowska z Akademii Morskiej w Gdyni, podeszła do tematu bardzo praktycznie i po krótkim wstępie na temat zdrowych koktajli, wraz Beatą Ziemińską przeprowadziła dla młodzieży i pozostałych zainteresowanych osób warsztaty przygotowania napojów energetycznych z owoców, warzyw i produktów mlecznych. Pysznymi efektami swojej pracy uczestnicy podzielili się ze wszystkimi zebranymi.
Imprezę poprowadził pomysłodawca i koordynator projektu Dawid Zakrzewski, uczeń trzeciej klasy I LO. Pomagały mu współorganizatorki imprezy, Emilia Krawczyńska i Klaudia Łyszkowska. Nad pracą młodzieży czuwała wicedyrektor Monika Pozorska.