Czwartek, 18 kwietnia 2024. Imieniny Apoloniusza, Bogusławy

Przyszli kucharze z „czwórki” na Polagrze i w grodzie Kopernika

2017-10-03 08:13:43 (ost. akt: 2017-10-03 08:26:41)

Targi Gastronomiczne POLAGRA w Poznaniu oraz wizyta w toruńskim hotelu to cele dwudniowego wyjazdu szkoleniowego, w którym uczestniczyli przyszli kucharze, obecnie uczniowie Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 4 w Malborku.

Celem wyjazdu było poznanie najnowszych technologii dominujących w branży gastronomicznej oraz smaków kuchni regionalnych. Nie mogło zabraknąć degustacji wyrobów małych producentów żywności i gospodarstw agroturystycznych z całej Polski. Podczas degustacji potraw uczniowie spróbowali swoich sił przy wyrobie gastronomicznych półproduktów. Wystawcy zadbali też o formę konsumentów – przy stoiskach fast foodów ulokowały się masażery!
– Pokazy kulinarne były dla mnie największą atrakcją targów – powiedziała „Gazecie Malborskiej” Ania Cesarska, uczennica 3 klasy szkoły zawodowej. – Z zainteresowaniem przyglądałam się procesowi przygotowywania potraw, oczywiście musiałam ich później posmakować.

Uczniowie obejrzeli sprzęt gastronomiczny – piece konwekcyjno-parowe, lady chłodnicze, sztućce. Uwagę zwróciły licznie prezentowane wyciskarki do soków. Warto podkreślić, że sprzęt wystawiali głównie rodzimi producenci.
W drodze powrotnej klasy „mundurówki” odwiedziły w grodzie Kopernika hotel… „Copernicus”.

– To była typowa wizyta studyjna – mówi nauczycielka Joanna Parafiniuk. – Nasi uczniowie mieli możliwość zobaczenia prawdziwej hotelowej kuchni oraz zaplecza gastronomicznego, dowiedzieli się jak wygląda praca sous chef’a w praktyce, a nie tylko w teorii.

Uczniowie zobaczyli profesjonalny układ funkcjonalny zakładu gastronomicznego, najnowocześniejsze sprzęty w branży gastronomicznej, różne rodzaje chłodzenia i przechowywania surowców i półproduktów oraz sale: restauracyjną, bankietową, śniadaniową i przyhotelowe szklarnie, w których hodowane są zioła na potrzeby restauracji.

Wizyta w toruńskim hotelu była możliwa dzięki uprzejmości szefa kuchni Marcina Gruszki, za co bardzo serdecznie dziękujemy – podkreśliła pani Parafiniuk.

Wyjazd zrealizowano w ramach projektu pt. „Zostań ZAWODOWCEM”, który jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej przeznaczonych na rozwój szkolnictwa zawodowego w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.

/pp/ foto: archiwum szkoły